Vand i haven

Mere om vand i haven

At vand i haven har en tiltrækningskraft på mennesker, børn og voksne er ingen hemmelighed. Vi drages af vandet i alle dets former ved f.eks. hav, sø, å, kilde, vandløb og vandfald. Når vi betragter vandet, bliver vi opslugt af dets afslappende virkning. Vi glemmer let tid og sted og slapper dejligt af, når vi betragter vandet eller lytter til dets brusen. Vi søger mod vandet og ønsker at bo tæt ved en smuk sø eller å, eller måske at finde et hus i 1. række. Ønsket om at opholde sig i tæt kontakt med vandet afspejler sig også i havekunsten, hvor vand som hovedregel har været en fast bestanddel i mange havetyper.

Min egen interesse for vand i haven startede under min læretid som anlægsgartner. Det er nu næsten 25 år siden, jeg arbejdede med et vandanlæg for første gang og interessen er uformindsket, ja nærmest styrket. Nu, med eget anlægsgartnerfirma med speciale i netop opbygning af anlæg med sten, vand og planter.


Helt fra starten har det været den naturlige form for vandanlæg, der har fascineret mig - at genskabe et stykke natur med en sø, vandløb og måske vandfald opbygget i et kuperet terræn med smukke sten og planter. Udover selvfølgelig naturen opdagede jeg hurtigt, at det var i den japanske have, jeg kunne hente inspiration til mine anlæg. Den japanske have byder virkelig på en overflod af detaljer og virkemidler der lader sig overføre til den danske tankegang og mentalitet.


Erfaringen fra disse anlæg og som anlægsgartner som helhed har også givet mig mulighed for at opbygge vandanlæg med et design langt fra det naturlige, f.eks. som et spejlbassin. Bare det, at opgaven indeholder vand, stiller store krav til planlægningen. Ingen opgave er ens og det er netop drivkraften: Konstant at opfylde forskellige krav og ønsker og skabe individuelle løsninger.

Her i landet har især de seneste 20-30 år budt på flere og flere vandanlæg. Det er blevet almindeligt med vand i privathaverne. Det kan være i form af et enkelt vandstensarrangement, hvor vandet risler sagte over en enkelt, smuk sten eller som en naturligt formet sø inspireret af naturen, måske kombineret med et slyngende vandløb, eller vandfald.​

Mange vandhaver er også inspireret af de stramme barokhaver eller mauriske haver, f.eks. spejlbassiner, nogle med springvand. Enkle løsninger der kan være tro mod det arkitekttegnede hus og understøtte en mere minimalistisk tankegang.​

En ekstra gevinst ved at have vand i haven er den naturlige tiltrækning af større og mindre dyr, der lever i eller ved vandet. 

Vandet giver samtidig mulighed for at holde fisk. På det seneste er koikarpen, den japanske karpefisk, blevet ret populær. I det hele taget har fiskene gjort sit indtog i de danske havebassiner, hvilket stiller krav til rensning af vandet. Begreber som UW, biologisk filterrensning, bunddræn, overfladeskimmer, gummidug, kemi er blevet mere synonymt med at have vand i haven. Tidligere anlagde man blot en bæk i forbindelse med søen, som en biologisk rensefunktion, men i dag er kravene til vandets kontinuerlige renhed (klarhed) blevet væsentlig større, uden skelen til naturen i øvrigt. Det har nødvendiggjort disse tekniske løsninger, der til gengæld letter pasningen betydeligt.

​​

De større krav til vandets renhed har samtidig medført, at det umiddelbart synes som et vanskeligere projekt at udføre vand i haven end tidligere. Det behøver ikke være tilfældet, det handler i det væsentligste om de krav, den enkelte stiller til vandanlægget.

Ideen med denne bog er at give begynderen et praktisk værktøj til design, anlæg og pleje af vandet. Derudover at give en forståelse af de biologiske processer der foregår i vandet og hvordan det bliver påvirket og eventuelt forbedret.

Når beslutningen om vand i haven er taget, er det typisk at der indhentes informationer fra bøger, Internettet, inspirationshaver, vandhavecentre, hobbyforeninger og lign. Heri måske et problem, for selv om din viden er forøget, er der risiko for, at du er blevet mere forvirret end den dag, du startede. Men vi ved alt om vand i haven, så kontakt os endelig for råd og tilbud.

Kontakt

Drømmer du om et vand i haven?

​​Kontakt anlægsgartnermester Lars Juncker på 46496103 - junckerhaven@gmail.com

Skriv til os

Skal vi udarbejde
et tilbud til dig?

​Vi bor mellem København, Roskilde og Ringsted på Midtsjælland - Vi arbejder med svømmesøer og naturpools i hele Danmark.

 
 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Har du yderligere spørgsmål?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Firmaoplysninger

​​​Smedebakken 3,

4330 Hvalsø

Klik her for rutevejledning​

CVR: 25650514​

Kontakt os

​Telefon: 46 49 61 03

Mobil: 20 99 61 03​

Fax: 46 49 61 20

junckerhaven@gmail.com

Telefontider

Mandag - fredag: 07.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.​